Åndeligt sammenskudsgilde

Aarhus Valgmenighed har netop udgivet lovsangshæftet "Foran tronen 2." Her fortæller Arvid Asmussen om sin egen vandring som lovsangsleder og om lovsangshæftets baggrund.

Når I kommer sammen, har den ene en salme, en anden en belæring, en har en åbenbaring, en har tungetale, en anden har tolkningen.

- 1. Kor. 14, 26

Jeg startede med at lede lovsang i en fantastisk dejlig cellegruppe, som mødtes i et hjem oven på YFCs gamle bygning midt inde i Aarhus. Det med at lede lovsang var helt nyt for mig, og jeg synes, det var virkeligt svært. Jeg kunne knap synge og spille guitar samtidig og da slet ikke tænke på Gud. Cellegruppen var overbærende og opmuntrede mig. De var desuden et taknemmeligt publikum og hengivne lovsangere. Gud skabte capo’en (et redskab til at transponere tonerne på en guitar), og så blev det guitar-tekniske efterhånden lidt nemmere. Han gav mig også en guitar, så jeg kunne øve mig. Han gav mig bogstavelig talt et instrument i hånden, og jeg fornemmede tydeligt et kald til at bruge det til Hans ære. Sådan kom jeg i gang med at lede lovsang.

Lovsang i det lille fællesskab er noget af det bedste, jeg ved! Øjenhøjden og rundkredsen om kaffebordet skaber et fællesskab, hvor lovsangen naturligt hænger sammen med at dele liv, vidnesbyrd og nådegaver.

Paulus skrev sådan her til menigheden i Korinth:

Hvad da, brødre? Når i kommer sammen, har den ene en salme, en anden en belæring, én har en åbenbaring, én har tungetale, en anden har tolkningen. Alting skal være til opbyggelse. (1. Kor. 14,26)

I en cellegruppe er det lidt svært at putte sig og blive passiv, hvor der ikke er en præst eller leder, der ’står for underholdningen’. Her drages den enkelte til at bidrage til det åndelig sammenskudsgilde, som Paulus så fint beskriver. Jeg er én af dem, der ofte bidrager med en ”salme”. De mest velsignede oplevelser, jeg har haft i Guds nærvær, har været i en atmosfære, hvor der gives god tid til at vente på Gud og lytte til Ham; hvor kristne brødre og søstre kommer sammen, deler Guds ord og med hver deres unikke bidrag og nådegave viser en side af, hvem han er. 

Lovsang i det gakkede fællesskab

Min lovsangstjeneste startede i en cellegruppe, men senere begyndte jeg at lede lovsang i en klynge i Aarhus Valgmenighed. Klyngen hed ”INC.” Jeg tror nok, det stod for ”In Christ”, men trods det fromme navn, var det en virkelig skør gruppe! Vi havde for eksempel vores egen kælegris, ”Ingolf”, som vi adopterede fra en landbrugsskole i nærheden og spiste den som ”påske-gris” på en klyngesøndag i april. Det var altså langt ude! Det var et fællesskab, hvor vi tog chancer, og hvor det mangfoldige og skæve fik lov at få plads. Det er også den slags værdier, der kræves for at praktisere 1. Kor. 14,26. Når alle inviteres til at bidrage med hver deres nådegave, kan det godt blive lidt rodet og skævt - og vidunderligt smukt! Gud bruger os i vores uperfekthed og skrøbelighed, og alle har noget at byde ind med! 

Arvid Asmussen er lovsangsleder i Aarhus Valgmenighed siden 2008.

Lovsangshæftet "Foran tronen 2" udkom den 8. december og kan købes på www.forantronen.dk

Foran tronen 1 og 2

”INC.” var også en ret ambitiøs klynge, som blandt andet lavede sit eget lovsangshæfte og på den måde skabte en vigtig ressource og inspiration for lovsangen i vores fællesskab. Jeg husker, hvor forfriskende det var at kunne udvide repertoiret med de nye sange fra hæftet.

Klyngens lovsangshæfte blev ret populært i hele menigheden og i 2011 blev det udgivet under navnet ”Foran tronen” - opkaldt efter et af tidens store lovsangs-hit af samme navn. Hæftet er siden blev solgt i mere end 3000 eksemplarer og har inspireret lovsangen i utroligt mange hjem og fællesskaber over hele landet.

Jeg er stolt over at være med til at lave opfølgeren, ”Foran tronen 2”! Hæftet indeholder 169 lovsange og salmer - heraf 30 gengangere fra den første udgave. Derudover er der mange nyere sange med, blandt andet sange fra de senere års sommeroase-temaer og aktuelle lovsangsudgivelser. Der er også blevet plads til en del nyere børnesange. Visionen er fortsat at inspirere lovsangen og tilbedelsen i hjemmet og i det mindre fællesskab.