Bag om BeTween

- udvikling af et juniorprogram

Elisabeth Skak Johanson, frivillig på BeTween

Grin, leg, alvor, planlægning, gåture, bøn, brainstorm. Stemningen er i top og begejstringen stor blandt de unge BeTween ledere – også kaldet kerneteam, til sæsonens første planlægningsmøde. Nogle af lederne er gengangere fra sidste års team, andre er nye. Elisabeth Skak Johanson er på kerneteamet for tredje år i træk.

Volleyball i en time - vi har det nice, og det giver tid til lige at tygge på de ting, vi er ved at planlægge.

- Elisabeth Skak Johanson

Team med krudt i

- Vi er et team, som alle sammen elsker at lege med børn fra 9-13, så vi har jo krudt i numsen. Når vi har planlægningsweekender, holder vi derfor møde i halvanden time, leger en time, holder møde halvanden time, leger en time og så videre. Det lyder måske lidt langtrukket, men det gør noget helt vildt godt for teamfællesskabet. Volleyball i en time – vi har det nice, og det giver tid til lige at tygge på de ting, vi er ved at planlægge, forklarer Elisabeth.

Elisabeth blev frivillig på BeTween som ”legetante”  for fire år siden sammen med en veninde. - Det var en opgave, hvor vi to skulle stå for forskellige lege på scenen, sprælle rundt og lave spas. Det var sindssygt fedt og gav mig masser af energi!, griner Elisabeth.

Året efter blev hun spurgt om at blive en del af kerneteamet, hvilket hun sagde ja til:

- Jeg tænkte yes! Det var sejt at komme på kerneteam, og jeg tænkte, at det her giver credit. Men efterfølgende blev jeg mindet om, at det ikke var den rigtige motivation at gå ind i teamet med. Så jeg ventede med at melde endeligt tilbage, mens jeg tænkte over, om der var andet, der drev mig til dette arbejde. Det blev klart for mig, at det delvist var for min egen skyld, fordi jeg synes, det er sjovt. Og delvist for børnenes skyld, fordi jeg brænder for at give dem steder og muligheder for, at de kan møde Gud, siger Elisabeth.

I år er hun ansvarlig for forkyndelsen på sporet. Opgaverne består blandt i at omsætte det overordnede SommerOasetema til et indhold i juniorhøjde og at finde talere.

Læs også: Gud inviterer os altid til at opdage og GENopdage vores tro

Frivillige er altafgørende

Det var en ven, som i sin tid gav Elisabeth invitationen til at blive frivillig. Hun havde vist et engagement på BeTween, som lederne havde bemærket. Andre frivillige kontakter selv sporlederen og tilbyder sig med det, de brænder for. Det begynder altid med en snak, hvorefter sporlederen finder en opgave, som matcher den frivillige.

- Alle frivillige kræfter er bare sindssygt vigtige! Vi vil ikke kunne lave BeTween, hvis vi ikke havde gruppeledere, en til at styre slides og så videre. Der er altid brug for folk, slår Elisabeth fast.

Vil du også være frivillig på BeTween? Se mere og tilmeld dig som frivillig her.

Et kald på de ældre generationer

Kerneteamet på BeTween drømmer om flere frivillige fra de mere modne generationer.

- Vi er et ungt og energisk team, men savner også frivillige med mere livserfaring og visdom. I nogle situationer ville det være en lettelse, hvis der for eksempel var en gruppeleder på 30 eller 40 år, som tog sig af en konfliktsituation eller kunne dele sin erfaring, når vi skal træffe store beslutninger. Det betyder ikke, at vi unge ikke har autoritet, men nogle gange så betyder det bare meget, at man ligner en forælder, mener Elisabeth.

Læs også: Unge skal have plads til at være sårbare

Ansvar og tryghed i planlægningen

Kerneteamet består af cirka 10-12 personer. De mødes to til tre weekender i løbet af året.

- Når SommerOase er slut, mødes vi og samler op på de evalueringer, vi har fået fra forældre, deltagere og frivillige. Her beslutter vi, om der skal udvikles eller ændres på nogle ting det følgende år, fortæller Elisabeth og forsætter:

- Når vi kommer til juni, gennemgår vi minutplanen for hele ugen, og så bruger vi ugen på WorkCamp til sammen at stille op og udsmykke BeTweens hal.

På teamet er nogle ansvarlige for lovsang og andre for aktiviteter, forbøn, forkyndelse, rekruttering af frivillige.

- Det er sporlederens opgave at fordele ansvarsområderne mellem os i teamet. Hun tager en individuel snak med os, hvor vi bliver spurgt til, hvad vi brænder for og er gode til, siger Elisabeth.

Sporleder Nathalie Nørby har fokus på kontinuerlig oplæring indenfor de forskellige ansvarsområder. Derfor er der som oftest på hvert område en ”1’er” – en person med det primære ansvar og en ”2’er” – en person, som er føl og under oplæring.

- Til møderne arbejder vi en stor del af tiden i disse ”undergrupper”, hvorefter vi mødes og deler, hvor vi hver især er i processen. Her kan man få sparring fra resten af teamet på eventuelle udfordringer, idéinputs og lignende. Det gør det meget trygt at have et ansvarsområde, fortæller Elisabeth.

2018 sneak peak

Elisabeth overvejer et øjeblik, om hun skal løfte sløret for det kommende BeTween program 2018.

- Okay, så fortæller jeg ganske lidt, smiler hun og forklarer:

- Vi vil gerne gentage mange af de nye ting, som vi implementerede sidste år. En lavpraktisk ting er de markerede firkanter på gulvet, så hver gruppe nemt kan se, hvor de hører til. Vi får også igen to scener, så der er en stor scene til lovsang og forkyndelse og en mindre scene til sjov og spas. Det gør noget godt, at børnene får bevæget kroppen undervejs, og de kan bedre tune ind, når de ved, om det er seriøst eller sjovt, der skal til at foregå. Om morgenen vil der være fokus på undervisning og om aftenen fokus på vidnesbyrd. Der skal være noget både til hjerne og hjerte!

Der er en energi, som jeg ikke tror findes nogen andre steder på SommerOase. De her børn er bare åbne, nysgerrige og modige. De tør stille spørgsmål og afprøve deres egen tro.

- Elisabeth Skak Johanson

Plads til at prøve ting af og gøre ting for første gang

- Når man som leder efter en hektisk forberedelse står midt i BeTweens hal under aftenmødet, og det hele kører, så giver det bare mening! Når jeg ser på barnet – og på lederen, der tilbeder Gud. Når vi alle står der og danser til ”one way Jesus”, så er det det hele værd. Der er en energi, som jeg ikke tror findes nogen andre steder på SommerOase. De her børn er bare åbne, nysgerrige og modige. De tør stille spørgsmål og afprøve deres egen tro. For eksempel ved at gå til forbøn eller dele et vidnesbyrd, måske for første gang, smiler Elisabeth.

- Det er meget sjældent, nok aldrig, at jeg tænker jeg går glip af noget på SommerOase på grund af mine opgaver på BeTween. Nogle gange tænker jeg ’uh, jeg er træt,’ og at det er ærgerligt jeg ikke kan sidde oppe til klokken tre om natten med vennerne. Men det kunne jeg nok ikke holde til alligevel, slutter Elisabeth med et smil.

BeTween

Sporet har program hver dag på SommerOase for 3.- 6. klasse og ledes af Nathalie Nørby og Lærke Holm.

Ønsker du at være frivillig på BeTween kan du kontakte:
Nathalie - 42326046, nathalie@buo.dk
Lærke - 22907767, lh@buo.dk

Elisabeth Skak Johanson

19 år
Går i 3. G på gymnasiet
Tilknyttet Odder Frimenighed, hvor hun blandt andet er frivillig i både børne- og ungdomsarbejde.