Efeserbrevet under luppen

Når vi til sommer begiver os i kast med at læse Efeserbrevet, bliver det under kyndig vejledning af Krish Kandiah, formanden for London School of Theology. Men hvem er han egentlig ? Og hvad har han på hjerte til os på SommerOase ?

Krish Kandiah er årets hovedtaler på SommerOase hvor han holder bibeltimerne. FOTO: Julia Sakskjær Nielsen

Jeg er meget passioneret om, hvordan Bibelen former vores liv, ikke kun i vores individuelle kristne dagligdag, men generelt i vores liv, så jeg glæder mig til at åbne Bibelen og hjælpe deltagerne med at bruge den.

OaseMag har mødt Krish i London til en snak om dansk humor, adoptionsfamilier, kristnes brug af teknologi og ikke mindst, hvad vi kan lære ved at studere Efeserbrevet.

- Det er indviklet, svarer Krish Kandiah med et glimt i øjet på det ellers forholdsvist simple spørgsmål : Hvor mange børn har du ?

- Jeg er gift med Miriam på 22. år, og vi har tre biologiske børn, en adoptivdatter og to små børn i pleje, så i øjeblikket har vi seks børn i huset. En af de bedste ting i vores liv er at tage os af børn fra ressourcesvage hjem, og det har vi gjort i omkring 10 år nu. 

Netop dette er en af grundene til, at Krish var med til at stifte organisationen „Home For Good”, der udruster kirker i England til at være en støtte for par, der vælger at være pleje- eller adoptivfamilier. Et emne, som han håber på at få lejlighed til at fortælle mere om, og også høre danskernes input til, på SommerOase. 

Udsyn og indblik

Børn er tydeligvis omdrejningspunktet i Krish’ liv, hvilket understreges, da han skal forklare, hvad vi kan bruge Efeserbrevet til. 

- For nyligt tog jeg mine børn med i en naturpark, hvor der var en maskine. Man så et billede af en persons hånd på en skærm. Hvis man trykkede på en knap, kunne man zoome ud og se ikke kun hånden, men personens hoved, det hus, de var i, den by, de var i - og du kunne fortsætte med at zoome ud, indtil du var i den fjerneste del af universet.

Krish forklarer, at det forholder sig på samme måde med Efeserbrevet. Brevet giver perspektiv på, hvad Gud gør i universet. For mange af os handler vores kristenliv om os selv og Jesus. Det er også vigtigt, forklarer Krish, men vi bliver nødt til at se vores individuelle discipelskab i det større perspektiv, og Gud er ufatteligt meget større end os selv, vores lokale kirke eller vores land. Netop dette kan Efeserbrevet vise os på en utrolig kraftfuld måde.

Det er dog ikke kun det helt store perspektiv, vi skal beskæftige os med, og endnu engang vender Krish tilbage til sin historie om maskinen i naturparken. 

- Det interessante ved den maskine, min søn legede med, var, at den havde en anden knap, hvor man i stedet kunne zoome så tæt ind på hånden, at man kunne se hudcellerne. Hvis vi kun ser den ene vej, ser vi kun det store billede, men det hjælper mig ikke i min hverdag. Jeg tror, begge måder at se på Bibelen på er vigtige. Og vi er nødt til at forstå, hvordan det store billede passer ind. Men der vil afgjort også være tidspunkter, hvor vi zoomer helt ind på detaljerne, og det er mindst lige så spændende.

Ved at bruge begge perspektiver, når vi undersøger Efeserbrevet, får vi både et billede af, hvordan Gud er umådeligt meget større end os selv, vores kirke og Guds vision for vores liv. Men også et syn for hvordan Guds vision for hele verden kan afspejles netop i vores kirke og vores personlige liv. 

Kristne som teknologiske frontløbere 

En af de ting, Krish er inspireret af som taler er, hvordan kristne op gennem historien har været på forkant med at bruge opfindelser og teknologi til at udbrede kristendommen. Han forklarer, hvordan de første kristne benyttede sig af de romersk anlagte veje, så apostlene kunne sprede evangeliet hurtigere, og hvordan opfindelsen af trykpressen var med til at muliggøre en hurtig spredning af reformationens doktriner og gøre Bibelen til et hvermandseje.

- I England brugte C.S. Lewis radioen under 2. verdenskrig til at hjælpe englænderne med at forstå de store spørgsmål omkring Gud. Faktisk var det en serie af radioudsendelser, der blev til hans bog 'Det er kristendom.'

Sidste år, da Krish var hovedtaler på en stor engelsk konference, benyttede han sig særligt af Twitter til at kommunikere med deltagerne. På denne måde kunne de tweete ham spørgsmål under og efter undervisningen. Om der bliver en tilsvarende mulighed på SommerOase, er han endnu ikke klar over. Men han håber, at de sociale medier også bliver en måde for ham at kommunikere med de danske deltagere på. 

- Jeg er stor fan af at bruge alle tilgængelige medier. Og jeg tror, at de sociale medier giver mig som taler en mulighed for at tage undervisningen ud af teltet og få folk til at tænke i løbet af dagen.

Feltstudie i dansk kultur

Direkte adspurgt om hvad han selv forventer at få med fra SommerOase, dukker det brede smil endnu engang op på Krish’ ansigt efter kort tænkepause. 

- Jeg glæder mig over det faktum, at der vil være ting, den danske kirke gør, som er en anelse anderledes og nye, og som jeg kan tage med hjem og dele med min menighed og de kirker, jeg er i kontakt med i løbet af året.

Krish er allerede i gang med sin research af det danske folkefærd og fortæller, at han allerede har set både serierne 'Forbrydelsen' og 'Broen,' men endnu mangler at se 'Borgen.' Allerede nu er han dog efter eget udsagn ret fascineret af den danske kultur og særligt vores Scandi Noir krimi dramaer, som han kalder vores tv-serier. Efter at have bedt om et par insidertip til dansk litteratur han kan læse, udbryder han i latter :

- Og så har jeg endnu til gode at opleve den skandinaviske humor. Jeg håber virkeligt, at jeg knækker koden til den inden SommerOase !■

Læs mere om SommerOase på sommeroase.dk


Fakta om Krish

Krish er til daglig leder af London School of Theology, og har derudover skrevet flere bøger og bibelstudie guides, og undervist utallige steder bl.a. i England, Albanien og USA.

Ved siden af sit arbejde og talerengagement har Krish startet organisationen Home for Good, som finder kærlige, åbne plejefamilier til sårbare børn.

Til hverdag bor Krish i Oxford sammen med sin kone og fire børn.

Årets bog

I år udgiver DanskOase og Mediacellen Krish's bog i forbindelse med SommerOase.

Læs mere og bestil bogen til intropris

DanskOase udgiver Krish's bog

DanskOase og Mediacellen udgiver i år hovedtaleren Krish Kandiahs bog: "Hvorfor?" i en dansk oversættelse. Bogen giver sit bud på, hvorfor det aldrig har været meningen, at kristendommen skulle være enkel.