Få gang i hvilen

Vi har brug for hvile, for at genstarte vores indre liv. Mange mennesker oplever i højere grad den indre hvile igennem aktiviteter fremfor en aften på sofaen. Lad os skabe en ny diskurs, der ikke taler entydigt om hvile - men i stedet taler om, at den bedste hvile sker, når du bliver bevidst om, hvordan du er skabt, og hvad der virker for dig.

Cathy Madavan

Hvilken teenager gider egentlig ud og kigge på hjorte?

Der bliver i dag talt meget om at søge ind i stilheden, når vi skal hvile eller bruge tid med Gud, og det er populært at tage på retræter, hvor man bruger op til flere dage i stilhed. Retræter kan bidrage til fornyet energi for mange mennesker, men for andre er stilhed og retræter ikke særlig afslappende. Det kan ligefrem være mere drænende.   

Jeg har arrangeret et interview med Cathy Madavan, som jeg har fået kontakt til i forbindelse med, at hun gæstede Women’s Reboot som hovedtaler i slutningen af oktober. Cathy er fra England, og sammen med sin mand og to teenagedøtre er hun tilknyttet Locks Heath Free Church.

Cathy gør det fra starten af klart, at hun har det bedst, når hvile og aktiviteter går hånd i hånd. Det lyder umiddelbart modstridende, og det vækker min nysgerrighed

Cathys definition af hvile er ”at blive ernæret”. Men at blive åndeligt ernæret kan se lige så forskelligt ud, som menneskers daglige kost er forskellig. Det, der er vigtigt, er, at vi hver især finder ud af, hvordan hvile ser ud i vores liv og omfavner den.   

"Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg godt kan lide støj, aktiviteter og mennesker! Jeg finder energi i at være sammen med andre og kunne glædeligt sidde på en café og kigge på mennesker hele dagen," siger Cathy.

Cathy er opvokset i et hjem, hvor det var svært at slappe af. Der var meget ulykkelighed i hjemmet, så hun fandt glæde og ro i at spille klaver for sig selv eller sidde med en notesbog og lade fantasien slå sig løs i historiefortælling. Hendes far tog hende ofte med på gåture i skoven, hvor hun lærte at lytte til naturens forskellige lyde og studere, hvordan den så ud. Cathy indrømmer, at hun som teenager brokkede sig meget over at blive slæbt med derud, for som hun selv siger det: Hvilken teenager gider egentlig ud og kigge på hjorte? Men i dag er hun taknemmelig over, at hendes far har sat sit præg med en sans for naturen. Naturen er nemlig, som voksen, stadig et vigtigt element i hendes måde at hvile på. 

Alt dette leder mine tanker til steder, jeg ikke ville have besøgt, hvis jeg var blevet derhjemme for at ordne vasketøj.

Har brug for at hvile på sin egen måde

For Cathy handler hvile om at genstarte sit indre liv, og det gør hun ikke ved at ligge på sofaen med chokolade og en god serie. Det skal være fysisk aktivitet, der samtidig giver hvile i sindet. Gåture ved floden, lægge mærke til mennesker, se fuglene, himlen og skyerne.

"Alt dette leder mine tanker til steder, jeg ikke ville have besøgt, hvis jeg var blevet derhjemme for at ordne vasketøj," siger Cathy.

Hun fortsætter med at fortælle om hendes travle ”sommerfuglehjerne”, der har tendens til at være for flyvsk i stilheden. Derfor fortrækker hun en god udsigt eller nogle gode skrevne ord, som sætter ramme og fokus for tankerne.

Samfundsdiskursen omkring hvile lægger op til, at den bedste måde at hvile på er ved ikke at lave noget. Vi har alle hørt det før: ’Det er sundt at kede sig!’ Men denne entydighed bliver vanskelig, fordi vi mennesker er så forskellige. Det handler ofte om, hvor ekstroverte eller introverte, vi er. Nogle af os er begge dele. Om vi er ekstrovert eller introvert fortæller noget om, hvordan vi bliver fyldt op med ny energi, og hvordan vi fungerer i relation til andre mennesker. Det afgør ofte, hvordan vi hviler – og om det, vi beskæftiger os med, faktisk giver os ægte hvile og fornyet energi, eller blot overfladisk hvile.  

Vi må ikke glemme at prioritere tid til bøn og læsning i Guds ord. Nogle gange skal vi simpelthen bare trække os tilbage og lade os genstarte af Guds godhed. Men når det så er sagt, er det vigtigt, at vi gør det uden at give os selv eller andre skyldfølelse eller falske forestillinger om, hvordan det burde se ud i vores liv.

Gud guider os forskelligt

Selvom Cathy har sine præferencer for, hvordan hun slapper af, negligerer hun ikke vigtigheden af at dyrke evnen til at bruge tid i stilhed – særligt fordi vi lever i en verden, hvor vi hele tiden er tilgængelige og forbundet med hinanden, og samtidig bliver støjen omkring os kun højere og mere indtrængende.   

Cathy har meget på hjertet her:

"Vi må ikke glemme at prioritere tid til bøn og læsning i Guds ord. Nogle gange skal vi simpelthen bare trække os tilbage og lade os genstarte af Guds godhed. Men når det så er sagt, er det vigtigt, at vi gør det uden at give os selv eller andre skyldfølelse og falske forestillinger om, hvordan det burde se ud i vores liv."

Det behøver ikke være i komplet stilhed. Cathy opfordrer til, at vi bliver bedre til at spørge hinanden, hvad vi bliver fyldt op af emotionelt og spirituelt - og så give hinanden lov til at møde Gud på den måde, han har skabt os hver især. Gud vil guide hver enkelt til, hvordan hvilen og det levende liv ser ud. Cathy nævner i den forbindelse et skriftsted, som hun elsker – Matt. 11, 28-30: ”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile. Tag mit åg på jer, og lær af mig, for jeg er sagtmodig og ydmyg af hjertet, så skal I finde hvile for jeres sjæle. For mit åg er godt, og min byrde er let”. 

Gad vide, om vi har gjort fritid og "oplevelser" til idol, og at vi nogle gange tror, at vi hviler og bliver fyldt? Men i virkeligheden er vi bare blevet forbrugere i den måde, vi håndterer vores fritid på.

Er vi for produktive i vores fritid?

Selvom Gud guider os forskelligt, så er der ingen af os, der er kaldet til at have for travlt. Travlhed hindrer den sande hvile, og den er et reelt problem i nutiden samfund. Det oplever Cathy også særligt som præstekone. Hendes erfaringer er, at mange ikke vil forpligte sig til at tjene i sin kirke eller komme regelmæssigt til søndagsgudstjeneste, fordi folk prioriterer at have fri fra kirke og fri fra Gud til at lave andre aktiviteter. Til det kommer hun med en brutal og ærlig udmelding:

"Gad vide, om vi har gjort fritid og ”oplevelser” til et idol, og at vi nogle gange tror, at vi hviler og bliver fyldt? Men i virkeligheden er vi bare blevet forbrugere i den måde, vi håndterer vores fritid på."

Ligesom vi skal være produktive i vores arbejde, skal vi pludselig også være produktive i vores fritid, og de aktiviteter, vi fylder fritiden op med, giver os ikke hvile. Dagligt ser vi på diverse sociale medier billeder af folk, der bestiger bjerge, besøger spektakulære steder hver anden dag, eller bager hver dag. Det hjælper op ikke ligefrem til at skrue produktiviteten ned. Uanset hvilken type vi er, så er der nogle fælles elementer, som Gud ønsker, at vi skal huske, når vi skal opnå den sande hvile. Vi skal huske at praktisere de gamle rytmer med intens lovprisning, nære venskaber, gæstfrihed og tjeneste i fællesskab. De er vigtigere, end vi tror, siger Cathy.

Cathy Madavan er skribent og taler. Hun er tilknyttet Locks heath Free Church i England, hvor hun har været gift med seniorpræsten mark i 20 år. Sammen har de to teenagedøtre.

Snyd ikke dig selv

Lær dig selv bedre at kende, men snyd ikke dig selv. Hvis vi gerne vil vokse og være den bedste discipel, forældre, ven, partner eller kollega, så må vi lytte hinandens - og Guds visdom, rådgiver Cathy. Vi er disciple kaldet til at gøre disciple – vi har brug for hinanden. Nogle gange har vi brug for nære relationer, der kan fortælle os, at vi har brug for en timeout, eller måske et spark op ad sofaen.