Frivillighed giver kæmpestor mening

Jonas Stenkjær er mangeårig frivillig og elsker det stærke arbejdsfællesskab på SommerOase. Eventkoordinator Thomas Langvad opfordrer deltagerne til at huske at sige tak til de frivillige.

Jonas Stenkjær

En stor truck kommer kørende med sand til sandbunkerne mellem campingvognene. Mange børn elsker at lege med sandet, og SommerOase skal være et sted, hvor børn kan lide at være.

I trucken sidder Jonas Stenkjær. Eller det kunne han i alt fald have gjort.

Jonas Stenkjær er en af de mange frivillige, som sørger for, at campingpladsen fungerer praktisk. Han kører truck, skruer fast og måler op.

- Arbejdsfællesskabet som frivillig er fantastisk. Vi kæmper for noget sammen. Vi ønsker at bygge Guds rige sammen, og det giver stor værdi, fortæller 26-årige Jonas Stenkjær, der har været frivillig i mere end 10 år.

Frivillige og venner

 Jonas Stenkjær er med i en gruppe af frivillige, som deltager på både WorkCamp og SommerOase, og som er blevet venner privat. Nogle har gået på efterskole sammen, men ellers har gruppen lært hinanden at kende fra SommerOase-festivalerne, hvor de har været frivillige i flere år.

- Vi var frivillige først, og så blev vi venner. Som venner er vi sammen i 14 dage, selvom vi gemmer snakken til om aftenen. Resten af SommerOase anderledes, når vi har kæmpet for alle på WorkCamp. Vi får en mere nær relation resten af tiden, forklarer Jonas Stenkjær, der bor i Vejle.

Alle kan bruges

 Jonas Stenkjær har været en del af et pladsteam, som står for det praktiske på festivalpladsen. De går en tur om aftenen for at se, om der er opgaver, som ikke er blevet løst. Eller om noget er gået i stykker. Og de sørger for, at det er nemt for andre frivillige at gå i gang.

- Alle kan give en hånd med at sætte en badevogn op, men teltene omkring den skal også stormsikres. Det har vi klaret. Vi har forsøgt at være det usynlige team, som ingen andre lægger mærke til, forklarer han.

Andre frivillige er mekanikere, elektrikere eller noget tredje.

- Det er ikke alle, som er håndværkere, og på SommerOase er det ikke et krav at vide en masse. Men alle, som har en lyst og vilje, kan være med, siger Jonas Stenkjær, der er uddannet automatiktekniker.

Frivillig med børn

 Jonas Stenkjær har ofte lagt op mod 130 timer i det frivillige arbejde i løbet af de to uger. Men de år, hvor han har haft sin søn med, har han arbejdet mindre og har i den forbindelse haft sin familie til hjælp.

- Der er mange måder at være frivillig på, og man kan også være det sammen med sine børn. Det handler om, at mange giver lidt. Det kan være, at man som forælder skraber sandet i sandbunkerne lidt sammen, når man alligevel sidder med en blå plasticskovl. Eller man sætter solsejlet op, hvis det er faldet ned, uddyber Jonas Stenkjær.

Højere forventninger

Thomas Langvad er ansat som eventkoordinator for SommerOase og er med til at lede det frivillige arbejde.

- Det er imponerende med de mange frivillige på logistikdelen. Nogle har været med i mere end 10 år og bruger to af deres tre ugers sommerferie. De kommer for at arbejde og arbejder virkelig meget. De har et hjerte for det, og vi er taknemlige, fortæller Thomas Langvad.

SommerOase er en velforberedt festival, men det kan også give udfordringer.

- På grund af det stigende antal deltagere har vi udliciteret eksempelvis toiletrengøringen tre gange om dagen og køkkentjansen, hvor der sidste år skulle serveres 225 kuverter pr. måltid. Når vi flytter opgaver fra frivillige til eksempelvis et rengøringsfirma, skal vi dog passe på, at vi ikke kommer til at forvente denne service alle steder, siger Thomas Langvad og forklarer, at størstedelen af SommerOase bliver drevet af ildsjæle som Jonas Stenkjær og hans kammerater.

- De knokler, så tingene glider. Og netop derfor kan de blive usynlige. Som deltager kan man komme til at forvente, at det bare fungerer, siger Thomas Langvad, der som nyansat i 2017 selv blev overrasket over, hvor stort et frivilligt arbejde, der bliver gjort. 

- Det er vigtigt at vise taknemlighed til de frivillige, der eksempelvis reparerer en tilstoppet pumpe i stedet for at gå til aftenmøde. Der må være en bevidsthed om, at det hele ikke kommer af sig selv, forklarer han.

Jonas Stenkjær kan også mærke, at forventningerne er vokset.

- Man skal huske på, at vi laver en festival på en bar mark. Og de frivillige gør det, fordi de har et hjerte for det. Vi gør det, fordi dette er noget, vi vil sammen som kirke, siger han.

Thomas Langvad anslår, at SommerOase ville være tre gange dyrere uden de frivillige.

- DanskOase og SommerOase er baseret på frivillighed. Jeg tror, at der er en skabertrang i os alle. Vi kommer med vores idéer og vores arbejde og bruger det sammen med vores tro. Det giver kæmpestor mening, understreger han.