Hjem er hvor familien er

Mød Nathan Hoff, præst fra Los Angeles og taler på SommerOase 2016.

TEKST: Johanne Frisgård. FOTO: Lori Panganiban.

Nathan er en hjertevarm person. Han er venlig og imødekommende og fortæller åbenhjertet om familielivet, præstegerningen, den forestående orlov og om, hvorfor du skal tage dig i agt, hvis du googler hans navn.

Nathans familie lever deres liv i San Pedro ved den Amerikanske vestkyst og i kirken, hvor Nathan er præst på 11. år. Hans forældre rejste ofte rundt på grund af faderens præstegerning, og hjem er derfor ikke noget geografisk sted for Nathan, men som han siger : „Hjem er, hvor familien er.“ Familien betyder meget for Nathan, og han beskriver dem som et team. Tiden nu, inden den ældste søn flyver fra reden, beskriver Nathan som noget særligt. Det er nu, at familien stadig har mulighed for blandt andet at tage af sted på længere ferier med alle børnene.

Nathan er humoristisk at være i selskab med og deler gerne ud af sjove facts om familielivet.

- Kirke-tømmermænd ! Det hører mandagen til efter en travl søndag med flere gudstjenester, hvor vi alle er engageret på en eller anden måde. Trætheden mandag morgen har vi døbt 'kirke-tømmermænd,' fortæller Nathan med et efterfølgende grin.

Ingen tvivl om, at humoren lever i hele familien Hoff. 

Når man spørger ind til hans kone Joy, så breder smilet sig igen på Nathans ansigt. Han fortæller om dengang, hvor de kom til verden med hjælp fra den samme fødselslæge, og om hvor hurtigt de opdagede gnisten imellem dem på bibelskolen. Sidstnævnte i øvrigt den samme, som forældrene også havde gået på. 

 „Jeg vil gerne stoppe tiden for at kunne nyde denne tid med familien, inden børnene bliver store“

Nathan og familien står overfor en længere pause fra livet i San Pedro og kirken 'Trinity San Pedro'. Nathan har orlov fra sit job fra midten af april til august. Familien rejser mod Europa i to måneder, hvor de skal besøge en række lande. Tyskland og de tre nordiske lande er noget familien særligt ser frem til. Både Joy og Nathans familie stammer oprindeligt fra Sverige og Norge, og de skal da også besøge et par slægtninge begge steder. Tyskland har især Nathans interesse, da 2017 er jubilæumsår for Luthers reformation.

De mange planer for den lange orlov er ofte samtaleemne omkring middagsbordet hos familien Hoff. Især børnene elsker at følge med i og opdateres på planerne for den lange tur.

 „Jeg har lagt mærke til, at danskere investerer i fællesskaber“

Nathan og hans familie deltager på SommerOase på lige fod med alle andre – i en campingvogn midt på pladsen. Nathan ser frem til sommeren efter at have hørt mange gode historier fra Danmark. Han ser især frem til at nyde lovsangen på SommerOase, som han har fulgt lidt med i på Facebook, men også til at opleve friheden på en anden måde, end de oplever den i San Pedro. Nathan ser frem til at give børnene en uge, hvor de kan løbe rundt og være børn i sikre rammer. Så mangler vi næsten bare solen, for at billedet er fuldendt.

 „Bibelens Gud beder os ikke om at finde eller skabe os selv. Han formidler og giver os identiteten – det er nådens gave til os“

- Lutheransk kirke, karismatisk eller ikke-karismatisk, konservativ, liberal, koreansk, sort/hvid – kirken har givet sig selv mange forskellige identiteter. Problemet er bare, at ingen af førnævnte identiteter findes i Bibelen.

Årets tema 'GENtænk menigheden' har Nathan gjort sig flere tanker omkring. Han kredser om ordet 'identitet', som i 2015 blev kåret af Time Magazine som årets ord. Nathan tænker på kulturen i Amerika, som han betegner som kapitalistisk og forbrugsorienteret og på kirkens rolle i denne.

Han siger eftertænksomt :

- Nogle gange tror jeg, at vi mister tanken om, hvad eller hvem Gud har sagt, at vi er. Hvorfor bytter vi ord som kærlighed, elsket, udvalgt ud med ord som hvid, sort, liberal, karismatisk, lutheransk ? Guds ord om kirken må få os til at gentænke, hvem vi er ! Før i tiden søgte folk svar på spørgsmålet : „Hvem er jeg ?“ I de senere år er folk begyndt at skabe sig selv, modellere sig selv og meget aktivt vælge til og fra. Efesserbrevet er som en 'nulstil' eller 'gentænk' knap. Hør Guds ord, kend hans stemme.■