Hvad betyder påsken for mig?

Påskedagene betyder påskeæg, gækkebreve og påskefrokoster for mange, men selvom feriedagene byder på gode traditioner, er påsken lillebror i højtidsfamilien til den mere dominerende storebror, julen. Men det, der skete i påsken i Jerusalem for 2000 år siden, var den vigtigste begivenhed i verdenshistorien, og det er det, vi mindes.

Er påsken kun påskeæg, gækkebreve og påskefrokoster?

Vores påske fejrer vi i forlængelse af det jødiske påskemåltid. Det jødiske påskemåltid bestod blandt andet af at fortælle folkets historie om udfrielsen fra Egypten og mindes, hvad Gud havde gjort for dem.

Jesus ofrer sig som det nye påskelam og skriver videre på historien om en ny udfrielse. Denne gang gælder det ikke bare Israels folk, men alle mennesker, der skænkes en frihed at leve i. Når jeg tænker på den kristne frihed, kommer jeg til at tænke på historien om Pinocchio, som bliver forvandlet til en levende dreng og synger; ”der er ingen bånd der binder mig”. Den barnlige frihed, som sangen er et udtryk for, gennemsyrer påskens budskab for mig. 

Hvad er den kristne frihed da?

Jesu død på korset er en sejr over dødens magt, som betyder, at døden for mennesket ikke er et punktum, men et komma. Jesu død betyder også frihed fra loven, hvilket måske ikke har så stærk en betydning for os i dag, men for jøderne, som havde indrettet deres samfund og hele deres liv efter Guds lov, blev det en skelsættende forandring for dem.

Loven blev givet jøderne som en forordning, så de kunne leve efter Guds vilje ved at elske Gud og næsten, hvilket de var absurd dårlige til at efterleve. Jøderne skulle gå i templet for at møde Gud og følge strikse regler for at komme i nærheden Guds bolig, og så fik de ikke engang lov til at gå helt ind i det allerhelligste. Det var kun én gang om året at én mand måtte gå ind bag forhænget til det allerhelligste, ind i Guds nærvær. 

Gud greb ind, ved at sende sin søn, for at gendanne relationen til mennesket. Min relation til Gud kan nogle gange synes som en selvfølgelighed, men i virkeligheden er den dyrebar og unik. Det unikke er, at Gud ikke længere bor i bygning, som jeg ikke har tilgang til, men Gud bor i mig.

Den kristne frihed slipper altså båndene, som binder mig, så at jeg nu i dag, kan have relation til Gud.  Den kristne frihed kalder mig til at leve i kærlighed, en kærlighed som rækker ud til andre mennesker.

Joh 3,16: For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.

Lad os som jøderne fortælle historierne om, hvad Gud har gjort og gør i vores liv, og hvad et liv i frihed indebærer.